't Thoes

't Thoes in beeld

In het prachtige Stramproy gelegen aan de rand van het natuurgebeid Areven ligt Hurmes Dierenthoes.
De boerderij Hurmes
Bij de aankoop van onze boerderij in 2015, kregen we van de verkopers de felicitatie wensen voor de aankoop van 'Hurmes'. Op dat moment voor ons nog niet bekend wat dit betekende.
Uit navraag bleek dat onze boerderij de naam Hurmes heeft. Alle bewoners van deze boerderij hebben van oudsher als bijnaam Hurmes. De laatse bewoner voor ons in Hurmes was Hurmes Sjang Maes. Wij zetten de naam Hurmes door middels onze stichting.
Zie hiernaast een foto van Hurmes uit 1953.
De oude boerderij is in de jaren zeventig uitgebreid met het huidige woonhuis. Na de aankoop van Hurmes door ons zijn we gestart met het opnieuw leven inblazen van deze oude boerderij. Hier wordt nog steeds hard aan gewerkt om voor de dieren het Thoes te maken dat ze verdienen.
Hurmes Dierenthoes heeft de beschikking over bijna 1,5 hectare, waarvan het grootste gedeelte bestaat uit grasland voor de grazende dieren. De pony's hebben een schuilstal ter beschikking en voor de nacht worden ze allemaal in een aparte stal gezet. Op deze manier kunnen we met name de oudjes bijvoeren en kunnen ze in rust hun portie hooi en brokjes eten.
Voor de watervogels zijn er een aantal vijvers aanwezig. Hierbij worden de kleine watervogels apart gehouden van de grotere watervogels om vechten en ongelukken te voorkomen. De katten hebben een ruime ren en een verwarmd binnenverblijf tot hun beschikking. De honden kunnen vrij rondlopen in een groot deel van het huis en hebben een apart deel van de grote tuin vrij tot hun beschikking. Het gehele terrein is dusdanig met hekwerk afgeschermd dat de honden ook zodra de paarden zijn opgestald, vrij door de wei kunnen rennen. Dit is met name geweldig voor de honden die veel beweging nodig hebben of de honden die zo bang zijn en niet aan een lijn uitgelaten kunnen worden. Zo krijgen ze toch hun benodigde beweging en kunnen ze naar hartelust snuffelen.
Om de rust onder het pluimvee te bewaren, zitten de meeste hanen in een aparte hanenwei. De kippen met een deel van de rustige hanen maken gebruik van de geitenwei, afgezonderd van de overige hanen .
Voor de gehandicapte vogels is er een aparte volière aanwezig, waar ze niet lastig worden gevallen door de overige dieren.
In de nabije toekomst is het de bedoeling om nog een konijnenberg en een aparte volière voor de parkietachtigen te maken.
Hurmes Dierenthoes

Ik ben Sandra Peeters. Samen met mijn man Patrick wonen wij in de boerderij Hurmes en zijn de beheerders van de Stichting Hurmes Dierenthoes.

Van kleins af aan zijn dieren mijn passie. Overal waar ik ging, waren dieren om me heen. Mijn allereerste liefde was Boefie. Als klein pupje van 6 weken door mijn ouders gekocht. 17 jaar lang is Boefie mijn trouwe vriend geweest. Wat hebben wij een plezier gehad. Samen met Whisky, onze pony hebben we vele uren doorgebracht in de bossen.

Van alles namen we mee naar huis. Zieke en zwakke dieren, egels, konijnen, een buizerd, merels, spechten, noem het maar op. Allemaal dieren die we op onze tochten in het bos tegenkwamen en ziek of gewond waren, gingen mee naar huis om daar vervolgens opgelapt te worden.

Zo gaat het mijn hele leven al. Hoeveel dieren ik inmiddels al opgevangen heb, weet ik niet meer.

 

Boefie heeft mijn hele jeugd meegemaakt en is vlak na mijn afstuderen aan de HAS in Den Bosch overleden. Hij heeft een enorme leegte achtergelaten, maar hij heeft er ook voor gezorgd dat ik mijn passie het opvangen van zorgbehoevende dieren, ben blijven doen.

Na Boefie heb ik samen met mijn man Patrick, een nieuwe hond uitgezocht. Mijn oog was gevallen op een Spaanse Galgo. Via een stichting die deze honden herplaatst, hebben wij onze Nouschka uitgezocht, een schat van een hond.

Omdat we niet wilden dat Nouschka alleen zou zijn volgden in rap tempo, zijn vriendjes en vriendinnetjes:

- Mo, podenco omaatje, via een stichting geadopteerd afkomstig uit Spanje.

- Pimmetje, kruising foxterrier, 12 jaar en binnengebracht in een Belgisch asiel na het overlijden van zijn baasje.

- Muppie, ons zorgenkindje. als vondeling in het asiel terechtgekomen, maar geen kans op adoptie (tandloos, epilepsie, oud en blind). Niemand die haar wilde, maar bij ons meer dan welkom!

Ons roedelke werd en wordt steeds aangevuld met nieuwe aanwinsten en ja ook helaas overlijden er roedelleden.

Omdat we inmiddels een leuke woning met een stuk grond hadden gekocht kwamen er op een gegeven moment ook andere dieren bij ons wonen. Onze twee kleine ponies, beiden gered van de slacht, kippen weggekocht uit een legbatterij, zwerfkatten die nergens meer terecht konden, Johnnie, ons kauwtje dat mensen 'lastigviel' in het dorp en talloze konijnen en cavia's die met of zonder kooi bij ons gedumpt werden omdat kindlief er niet meer naar omkeek.

Onze 'kindjes' zijn allemaal zogenaamde tweedehands dieren die om een of andere reden niet meer bij hun baasje konden blijven of al maanden in het asiel zaten zonder uitzicht op adoptie. Al onze dieren hebben een verhaal, een reden waarom ze niet meer in de hectische maatschappij passen. Lees van een aantal van onze dieren het verhaal hier.

 

In 2015 is mijn droom uitgekomen, de aankoop van de boerderij Hurmes. Onze eigen boerderij met plaats voor onze dieren, aan de rand van het bos temidden van de natuur. Het Forever Home voor de dieren die het zo hard nodig hebben. Een plek die ze verdienen en waar ze nooit meer weg hoeven. Hun reis eindigt in Hurmes, maar hun leven begint nu pas.

 

Mijn Boefie en Whisky staan symbool voor het forever home, Stichting Hurmes Dierenthoes.

Hoe het begon

 
Oprichtingsakte Stichting Hurmes Dierenthoes
Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel
Beleidsplan Stichting Hurmes Dierenthoes 2017
Flyer Stichting Hurmes Dierenthoes
Huishoudelijk reglement Stichting Hurmes Dierenthoes
Kleine kop

jjaarrekening en balans 2019

© 2017 created with Wix.com en debbypeeters.com

 06 153 255 26

hurmesdierenthoes@gmail.com

Activiteitenrapport 2017
Jaarrekening en balans 2017
jaarrekening en balans 2018
  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now